Parintele Justin despre acordul de la Balamand: Noi nu ascultăm de furi, ci de glasul Bisericii, care vorbeste prin Sfintii Parinti

Cum vedeti ratificarea tratatului de la Balamand, din 1993, de catre sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, pe tema raportului dintre Biserica Ortodoxa si cea catolica? Toate celelalte Biserici Ortodoxe au respins sinodal acele declaratii din tratat, ca fiind eretice, numai Biserica Romana fiind singura care nu l-a respins nici pana azi…
Nu poporul nostru poarta vina, atata timp cat aceste tratate s-au facut si s-au semnat pe ascuns. Ierarhii nostri nu au cerut parerea si acordul poporului, dar nici macar nu am fost instiintati. Doamne fereste, maine poimaine ne trezim ca Biserica Romana nu se mai cheama Biserica Ortodoxa, ci catolica. Noi nu ne putem asuma greselile lor dogmatice. Si vom tine la hotararile celor 7 sfinte sinoade ecumenice cu pretul vietii. Pentru noi aceasta este sfant: marturisirea de credința a celor 7 sinoade ecumenice. Acestea au fost stabilite de Sfintii Parinti prin Duhul Sant. Daca ne lepadam de ele, ne lepadam de Duhul Sfant. Nu e loc de indoiala in privinta dogmelor. Ierarhii nostri cand sunt investiți in episcopie depun un juramant cum ca se obliga sa pazeasca dreapta credința si cele 7 sinoade ecumenice. Daca incalca juramantul, atunci nu mai sunt episcopi, nu se mai supun Sfintilor ierarhi, pastorii lor.
Deci daca ei nu se supun mai marilor lor, adica Sfintilor Parinti, cum sa ne pretinda noua ascultare? Noi nu ascultam de furi, ci de glasul Bisericii, care vorbeste prin Sfintii Parinti, nu prin minti imbatate de mitrele aurite din capul lor. Ei au datoria sa revada acordurile de la Balamand si Biserica sa isi revizuiasca pozitia ortodoxa, spre linistea poporului nostru ortodox. Biserica catolica detine erezii foarte mari in sanul ei, noi nu avem ce discuta cu niste fatarnici care si-au inventat propria lor biserica in afara harului lui Dumnezeu, pentru a fi independenta si de sine statatoare, asemenea lui Lucifer care a vrut sa isi ridice alt scaun pe tronul Dumnezeirii. Papalitatea a inchis credinciosilor bisericii lor portile Imparatiei cerurilor ca sa se inchine lui pe un alt tron, la Vatican. Au incercat sa ne subjuge si pe noi, aruncand in ograda noastra soparla uniatismului, dar sangele martirilor nostri marturisitori i-a alungat cu puterea harului lui Dumnezeu. Aceste compromisuri ale ierarhilor nostri se savarsesc nu dintr-o convingere dogmatica, ei stiu prea bine adevarul, ci se poarta asa datorita intereselor politice. Nu au puterea sa se opuna, pentru ca a fi episcop in zilele noastre, inseamna sa accepti condiția de mucenic. Nu e usor nici pentru ei. Noi avem datoria sa ii trezim si sa ne rugam pentru ei sa aiba puterea de a se opune ratacirilor dogmatice si sa fortifice Biserica cu marturisirea lor dreapta.
Noi, cei care am ramas ortodocsi in acest popor, ne dezicem de ratacirile si compromisurile lor. Au intrat lupii in turma noastra pentru ca semanatorii sunt putini, lipsesc teologii in masura sa poata combate niste rataciri de la adevarurile de credinta. Se duc degeaba in strainatate si fac atatea scoli teologice, dar nu auzi pe niciunul care sa marturiseasca niste realitati dureroase din sanul Bisericii. Pentru ca ei cand vin din strainatate asteapta o coroana de arhiereu, o coroana de secretar, sa isi puna gulerase frumoase, genti stralucitoare si masini luxoase si cica formeaza Biserica Ortodoxa. Dar nu asta formeaza Biserica Ortodoxa, Biserica ortodoxa o formeaza poporul simplu de rand binecredincios, babuca aceea care isi aprinde lumanarea cu lacrimi in ochi si taranul care nu cedeaza ortodoxia strainilor. Ortodoxia nu e in catedrale si in zgarie nori, nu e in caracterul Biserici noastre, ci Ortodoxia salasluieste in Pestera boilor de la Betleem, in care s-a nascut smerit Dumnezeu. Acolo coboara Duhul Sfant, aici e culcusul harului Duhului Sfant, in inima smerita si infranta. De la Parintele Staniloae nu mai avem profesori teologi care sa faca o reala catehizare studentilor. Si teologii se formeaza asa cum vad la pastorii lor. Dar ar trebui sa inteleaga ca pastorii supremi sunt Sfintii Parinti si slava Domnului sunt atatea carti publicate. Nimeni nu poate spune ca nu a stiut.
Teologilor nostri le lipseste ravna sau scanteia dragostei de adevar. Sa invatam de la greci, care asa mandri cum sunt ei, totusi nu renunta la principiile ortodoxe ale Bisericii, ei fac educatie religioasa, catehetica si dogmatica de mici copiilor lor, astfel incat poporul grec este crescut intr-un mediu bizantin si inteleg usor dogma ortodoxa. La noi a fost o teologie sporadica si o ortodoxie plina de necazuri si greutati. Eu rar am intalnit profesori de teologie in puscarie, si daca erau, erau fara atitudine. Au fost cațiva buni dar puțini, cum a fost Parintele Arsenie; mai mult cei simpli si fara carte au aparat Biserica la noi. Sa ne rugam sa inmulteasca Domul seceratorii ca sunt putini. Orice credincios trebuie sa isi insuseasca un minim de cunostinte dogmatice, catehismul ortodox si sa fie trezvitor sa nu primeasca orice invatatura cu usurinta de la oricine, numai de la Sfintii Parinti si preoții marturisitori. Sa fim vigilenti pentru ca sectele iau amploare si in curand Ortodoxia romaneasca, daca o tine tot asa, o sa iasa la pensie…

Sursa

Lasă un comentariu