Părintele Gheronda Efrem Filotheitul – Despre realitatea iadului 


Astăzi teologi, oameni care au studiat teologia ,cred ca iadul sufletelor se află la nivelul constiintei , iar nu efectiv, nu ipotetic si acest lucru este o nascocire diavolească. Din ce motiv? din următorul motiv:

Satana vrea sa minimalizeze gravitatea chinurilor iadului real , ca sa micşoreze teama de iad,care-i un medicament împotriva păcatului. Atunci când eu gândesc ca iadul este in constiintă, voi încerca cugetând aici, jos , si dând cale liberă păcatelor. Voi încerca sa mă conving pe mine însumi ,sa imi croiesc o constiinta astfel încât sa nu mă gândesc la ceea ce am făptuit împotriva lui Dumnezeu. Să creez o situatie bolnavă astfel încât, sa nu sufăr si sa nu ma chinui vesnic, potrivit acestei născociri demonice .  Si astfel aici voi trai confortabil, iar când voi merge acolo îmi voi pregati astfel constiinta si nu voi suferi.

Dar,din fericire ,lucrurile stau cu totul altfel. Sfântul Ioan Gura de Aur scrie multe despre iadul cel adevărat ,potrivit dogmei Bisericii noastre Ortodoxe.

I s-a pus întrebarea: „unde se află,Părinte gherla focului? unde se află iadul ? Îl putem vedea ? si raspunde cel cu limba si cu mintea de aur:

,,Nu cercetați unde se află gheena focului, cu vă îngrijiti sa aveti viata imbunatatita si pocăintă,pentru a nu ajunge in gheenă!”.Nu va chinuiti mintea ,zice, cădintr-o curiozitate cauzată de mândrie ,sa aflati unde se gaseste gheena.” Căci Dumnezeu este credincios, Dumnezeu nu minte, Dumnezeu nu înşeală, Dumnezeu nu se lasă batjocorit. Tot ceea ce a zis este real , iadul nu este o poveste si spre confirmarea dogmei frumoasei si neîntinatei Biserici Ortodoxe este viata practica a asceților. Tradiția ascetică confirmă dogma !.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s