Un teolog grec: BOaU este o pseudo-biserică și o formațiune malignă

1

spzh.news: Preotul grec Ioan K. Diotis consideră că Patriarhul Bartolomeu duce întreaga Ortodoxie în prăpastie din cauza BOaU.

Preotul, teologul și scriitorul grec Protopresbiterul Ioan K. Diotis a declarat că BOaU este o formațiune pseudo-eclesiologică malignă creată de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și care nu are nicio legătură cu adevărata autocefalie a Patriarhiilor Ortodoxe și a altor Biserici Ortodoxe Autocefale. Publicația „Oukraniko” a publicat textul integral al scrisorii.

În opinia Părintelui Ioan, Patriarhul Bartolomeu „răspândește înșelăciunea în mod deschis, provocând tulburare, și duce întreaga Ortodoxia în prăpastie din cauza unei crime eclesiologice cu adevărat monstruoase: întemeierea unei pseudo-biserici la Kiev, ai cărei membri sunt scoşi din demnitate, anatemizați, fără de hirotonie canonică, autosfințiți și schismatici”.

Preotul a subliniat că Patriarhul Bartolomeu, „neavând frică de Dumnezeu, fără jenă și fără vreo mustrare de conștiință, a comparat pseudo-autocefalia acordată unei pseudo-biserici din Ucraina cu alte autocefalii care au fost oferite în mod legal Bisericilor Locale, asemănând-o pe aceasta cu cu ele”.

Din cuvintele părintelui Ioan aflăm că Patriarhul Bartolomeu într-un interviu a declarat că „Toate autocefaliile acordate de Patriarhia Ecumenică s-au confruntat cu o oarecare rezistență până când au fost în cele din urmă înrădăcinate și stabilite. Același lucru se va întâmpla acum și cu autocefalia ucraineană”.

Aceste cuvinte ale patriarhului au stârnit indignarea preotului, care consideră că „autocefalia” BOaU este „anti-canonică, ilegală, fără precedent în istorie, anti-eclesiologică, o pseudo-autocefalie trădătoare, care contrazice Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe”.

În opinia sa, autocefalia altor Biserici Ortodoxe „a fost acordată în limitele jurisdicției bisericeşti a Patriarhiei Ecumenice, în timp ce demonocefalia pseudo-bisericii ucrainene a fost acordată prin intervenţia anticanonică, provocatoare și obraznică a Patriarhului Bartolomeu în jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei, care nu îi aparține”.

În plus, părintele amintește că „autocefaliile în cauză au fost oferite la cererea Bisericilor care le-au primit, dar cazul dat Biserica canonică Ucraineană nu a cerut autocefalia”. Părintele a subliniat că „cererea de autocefalie a fost înaintată Patriarhiei Ecumenice de către autoritățile laice din Ucraina, și anume de fostul președinte al țării, Petro Poroșenko, la solicitarea Americii”.

Teologul a accentuat totodată că „că celelalte autocefalii a fost acordate Bisericilor canonice, în timp ce autocefalia monstruoasă a fost oferită de Patriarhul Bartolomeu unor persoane din Ucraina destituite din demnitate, fără hirotonie canonică, autosfințite și scismatice”.

Părintele Ioan a subliniat că „nu a existat nicio reacție negativă la acordarea tuturor celorlalte autocefalii. Dar intenția de a dărui autocefalie grupurilor ilegale din Ucraina a provocat o reacție negativă furtunoasă din partea Patriarhiei Moscovei și dezaprobarea unor Biserici Locale”.

Preotul a menţionat că „acordarea fiecărei autocefalii a fost însoțită de o recunoaștere evidentă și generală de către toate Bisericile Locale”. Însă în cazul „autocefaliei” ucrainene de la bun început „era evident că activitatea corespunzătoare a Bisericii de la Constantinopol a provocat tulburare şi nelinişte în Biserică”.

Și totul pentru că, cronsideră părintele Ioan, „Patriarhul Bartolomeu a acționat fără înțelepciune, superficial, iresponsabil, necanonic și fără cugetare, cum ne demonstrează evenimentele dramatice și tulburările cu care se confruntă astăzi Biserica noastră”.

Părintele Ioan consideră, de asemenea, că „Patriarhul a mințit fără rușine că Biserica ucraineană a fost mereu supusă jurisdicției bisericești a Patriarhiei Ecumenice. Pentru că în „Sintagmațiile” Bisericii de la Constantinopol, în care sunt înregistrate toate mitropoliile, arhiepiscopiile și episcopiile aflate în jurisdicția și ascultarea față de Tronul ecumenic, din secolul al XVII-lea și până în ziua de azi, nu există nici un cuvânt scris despre Mitropolia Kievului”.

Mai mult, părintele consideră că „Patriarhul cu viclenie ne induce în eroare și ne hrănește cu cele mai infame minciuni, susținând că în 1686, sub Patriarhul Dionisie al IV-lea, Patriarhia ecumenică nu a transferat Mitropolia Kievului în subordinea Patriarhiei Moscovei, ci doar i-a permis Moscovei să-l hirotonească pe Mitropolitul Kievului”.

Părintele a menţionat că epistola patriarhală în cauză a fost întocmită cu multă claritate: „Fie ca Mitropolia Kievului să fie subordonată Sfântului tron​​ Patriarhal al Moscovei”.

Preotul grec a subliniatt că „nici o autocefalie nu a fost acordată cu o încălcare atât de gravă, cu o asemenea negare și încălcare a Sfintelor Canoane, așa cum s-a întâmplat acum, cu complicitatea trădătoare a Patriarhului Bartolomeu, ale cărui acțiuni secrete au devenit o adevărată încercare și ispită pentru Biserică („intervenția evidentă pe teritoriul unei jurisdicții canonice străine, doi episcopi într-o regiune, nerecunoașterea penitenţelor bisericești impuse de altă Biserică Locală, care au fost recunoscute de toate celelalte Biserici, etc.)”.

Anterior am scris că un preot și teolog grec au scris o scrisoare deschisă Primatului BOG.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s