Despre monștrii gargui, adăugați în secolul XIX pe Catedrala Notre Dame și mistuiți de incendiu împreună cu celelalte adăugiri,săgeata și acoperișul

Foto: https://www.flux24.ro/notredame-ciudata-intorsatura-in-istoria-culturii-si-a-artei/

După cum probabil ca deja știți, aseară Catedrala Notre Dame a fost în flăcări. După ore întregi, pompierii au reuşit să salveze în întregime structura edificiului dar două treimi din acoperişul clădirii au fost distruse, conform Flux 24.

Însă întreg acel acoperiș de la Notre-Dame (construită vreme de un secol, între 1160-1260), împreună cu impozanta turlă, „săgeata” (flèche), nu datează de fapt decât din sec. XIX și nu făceau parte din edificiul istoric. Turla înaltă și ascuțită, ca și toate acele celebre statui de monștri din streașină (gargouilles) care fac bucuria turiștilor amatori de exotism gotic, au fost adăugate la refacerea clădirii., în sec. XIX, de către arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, se arată într-un comentariu Radio Europa Liberă.

Descrierea amănunțită a catedralei în romanul “Notre-Dame de Paris” al lui Victor Hugo (1831) nu conține nimic din toate acestea. Viollet-le-Duc a câștigat concursul de restaurare în 1844. Catedrala suferise mari distrugeri în timpul Revoluției franceze, iar la un moment dat les révolutionnaires chiar căutaseră să o vândă pentru piatră. Restaurarea ei, începută în 1845, a durat 25 de ani, ajungându-se la forma în care am cunoscut-o până la incendiul actual, conform articolului #NotreDame: Ciudata întorsătură în istoria culturii și a artei de pe Flux 24.

Conform ro.wikipedia în timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Ce este un gargui?

Unul dintre garguii de pe Catedrala Notre-Dame ce nu mai privește asupra Parisului după incendiul de aseară

Deși cea mai frecventă explicație a garguilor este că “alungă răul”, cercetătorii oculți sunt de părere că adevărul este mult mai profund.

“Cel mai impresionant aspect al artei garguilor este că în lumea medievală se pot identifica similitudini în proiectare, dacă nu în stil, între forme construite în locuri îndepărtate precum Scoția de nord și Spania de sud. Pierderea învățăturilor ezoterice face ca mare parte din semnificația acestor figuri fascinante să fie necunoscută acum, deși există multe exemple ce au fost clar influențate de literatura grimoarelor, sau conțin inscripții magice sau ezoterice ori simboluri, precum colecția extraordinară de pe pereții bisericii din orașul Littleborough.”

– Fred Gettings, Dicționarul Demonilor
Eliphas Levi, unul dintre cei mai influenți ocultiști din lumea occidentală, a scris în faimoasa sa carte “Dogme et Rituel de la Haute Magie” că garguii reprezintă una din multele fețe ale “teribilului împărat al nopții”.
“Recurgem din nou la teribilul număr 15, simbolizat în Tarot de un monstru încoronat pe un altar, cu coarne și straie bisericești, cu sânii unei femei și organele genitale a unui bărbat – o himeră, un sfinx malformat, o sinteză de deformități. Sub această figură citim o inscripție simplă și directă – diavolul. Da, ne confruntăm cu acea fantomă a tuturor terorilor, dragonul teogonilor, Ahrimanul perșilor, Typhonul egiptenilor, Pythonul grecilor, șarpele evreilor, monstrul fantastic, coșmarul, Croquemitaine, garguiul, fiara evului mediu, și – mai presus decât toate acestea – Baphometul Templierilor, idolul bărbos al alchimistului, deitatea obscenă a lui Mendes, capra Sabatului. Frontispiciul acestui “ritual” reproduce figura exactă a teribilului împărat al nopții, cu toate atributele și caracteristicile sale.”
Pe scurt, garguiul reprezintă ocultul. Pentru profani, aceste creaturi grotești sunt simple “decorații”. Pentru inițiați, ei reprezintă forțele întunecate ce se regăsesc în lumea spirituală – dacă cineva cunoaște cum trebuie abordate.

Garguii (gargouilles) de pe Catedrala Notre-Dame din Paris sunt produsul colaborarii dintre arhitectul Eugène Viollet-le-Duc și sculptorul Joseph Pyanet. Despre ultimul puteți citi câteva chestii pe: books.google.ro

Mulți gargui au trasaturi evreiesti: the gargoyles of notre dame

Vechiul edificiu al Catedralei Notre-Dame din Paris, ce se pare ca a fost salvat de flăcări, a fost construit de către Cavalerii Templieri.
Incendiul este un simbol?

Cele de mai sus sunt fapte. Simbolizeaza însă incendiul ceva?
Comentariul Europei Libere sugerează un soi de ironie a istoriei: garguii și tot ce s-a mai adaugat în secolul XIX a fost mistuit în incendiu.
Asta să fie simbolul? A ars ocultul nou adaugat bisericii vechi?
A fost o întâmplare sau a ajutat cineva? Dar oare exista ceva întâmplător pe lumea asta?
A fost un semn de la Dumnezeu pentru francezi? Nu știu. Ce știu este însă ca acea catedrala nu e tocmai biserica caci e catolica. Iar catolicii sunt eretici. Ba mai mult, fusese construita de către templieri, care erau satanisti:

CAVALERII TEMPLIERI – in ritual lor secret se lepadau de Hristos, batjocoreau crucea, pupau in fund alti barbati
Adică peste ceva greșit din trecut s-a adaugat ceva și mai greșit în secolul XIX.
Iar acum a fost distrus noul, adaugirea. Deci, oare e de la Dumnezeu, ce a vrut sa arate prin incendiu ca satanismul, ce parea ca a pus mana pe Biserica, va fi pana la urma distrus? Asta ar însemna ca a trecut cu vederea faptul ca vechiul edificiu construit de templieri era al unor eretici, caci în ochii francezilor era totuși un simbol al crestinismului. Sper sa nu bat câmpii…
Sau a fost mana papusarilor? În acest caz, care a fost ideea? Poate ca au dorit sa arate ca noul de tip grosier va fi inlaturat pentru a-i permite antihristului să-și desfasoare prima parte a lucraturii. Asta ar avea noima, tinand cont de cele ce le puteți citi la:
Atentie mare, caci ANTIHRISTUL va fi cu mult mai simpatic decat credeam cu totii
Sau a fost o mana criminala (un soi de inside job) pentru a da mai apoi vina pe cineva (nu știu încă pe cine și de ce) și trebuia sa arda toată catedrala dar a ars doar ceea ce a fost construit în secolul XIX?
Sau nu este nimic din cele ce le-am înșirat mai sus. Voi ce părere aveți?

SursaSursa

Poze Sursa 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2362041290514415&id=100001257016640

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s