Sfântul PORFIRIE despre depășirea DEPRESIEI și a DURERILOR

Durerile care ating sufletul pot fi devastatoare și chiar fatale pentru cei care nu sunt ancorați în credința ortodoxă și nu au nădejde în ajutorul lui Dumnezeu.

Sfântul Porfirie Kafsokalivitul din Grecia vorbește în una din cărțile sale – “Antologie de Sfaturi și Îndrumări” despre tulburările psihice și spirituale ale oamenilor de azi, care nasc tot felul de stări dezechilibrante precum depresie, letargie, lene, apatie, melancolie și nemulțumire. “Durerea este o putere psihică pe care Dumnezeu a pus-o în noi” cu scopul de a ne conduce spre rugăciune și alte stări bune, spunea bătrânul Porfirie. Vrăjmașul însă, reușește în multe cazuri să preia această putere a sufletului nostru și să o folosească pentru a ne face rău.
Diavolul “transformă această putere în depresie, și ne aduce sufletul într-o stare de letargie și apatie. Ne tulbură, ne ține captivi și ne face bolnavi din punct de vedere psihologic.”
Toate stările de la vrăjmaș, insecuritatea, disperarea, lipsa bucuriei, care preiau controlul sufletului, dispar prin smerenie
Este bine să știm că depresia este o stare negativă pe care diavolul ne-o cultivă pentru că nu găsește în noi smerenie, supunere față de voia lui Dumnezeu. La fel și în cazul altor stări sufletești din care lipsește pacea, lumina și bucuria.
Există un secret, spune Părintele Porfirie: transformarea acestei energii diavolești într-o energie bună. Cum putem face aceasta? Prin însușirea smereniei – acea inimă înfrântă și smerită.
Cu smerenie atragi mila și bunăvoința lui Dumnezeu. Te predai pe tine însuți dragostei lui Dumnezeu, slave Sale și rugăciunii. Chiar de ai face totul pe lumea asta, nu ai câștigat nimic dacă nu ai smerenie. Un alt secret pentru a scăpa de depresie și de tot ceea ce este negativ este să ne predăm cu totul dragostei lui Dumnezeu. Depresia, care are la bază tot egoismul, mândria, îndreptățirea de sine și supărarea, se vindecă prin întoarcerea sufletului la iubirea lui Dumnezeu.
“Vindecarea va veni când Îl vom iubi cu râvnă pe Dumnezeu. Mulți dintre sfinți au transformat depresia în bucurie cu iubirea lor pentru Hristos. Rugăciunea și slujirea lui Dumnezeu au puterea de a transforma treptat tristețea în bucurie, deoarece mila lui Dumnezeu își va arăta efectele”.

Citirea Sfintei Scripturi vindecă sufletul
Psihologii recomandă persoanelor depresive să-și găsească o pasiune, o activitate: grădinăritul, mersul la țară, plimbările în aer liberi. Acestea sunt bune deoarece “mută atenția persoanei de pe starea de inactivitate și îi trezește interesul pentru anumite pasiuni”.
Însă mult mai folositoare sunt „medicamentele” duhovnicești, spune Sfântul Porfirie: mersul la Biserică, citirea Cuvântului lui Dumnezeu, participarea la slujbele religioase. Acestea vindecă sufletul fără să-ți dai seama.
Unei femei căreia îi murise soțul și era cuprinsă de disperare, Părintele Porfirie i-a spus:
“Nu ți-ai pierdut bărbatul, fiindcă era a lui Dumnezeu și l-a luat, așa cum ne va lua și pe noi într-o bună zi. Văd că din cauza mâhnirii, ai căzut în depresie și le-ai creat probleme și copiilor tăi, care suferă groaznic când te văd cum plângi nemângâiată.”
Pe această femeie, Părintele Porfirie a încurajat-o prin multe sfaturi duhovnicești, i-a întărit sufletul în credința în Dumnezeu și i-a redat nădejdea reîntâlnirii cu soțul ei în Ceruri.
“Să nu te întristezi niciodată. Hristos a înviat ca să ne dăruiască bucurie și iubire încă de pe acum. Să începem încă de pe acum să participăm tot mai intens la ziua cea luminoasă și neînserată a iubirii lui Hristos!”

Sursa

Lasă un comentariu