Pseudo-patriarhul Bartolomeu vrea să dețină monopolul total în Ortodoxie, blocând chiar intrarea ortodocșilor din Macedonia sub jurisdicția Bisericii bulgare

Preasfinția sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului s-a întâlnit cu diferiți reprezentanți politici și religioși din Bosnia-Herțegovina și Macedonia pe 10 și 11 aprilie, folosind ocazia pentru a aborda problema acordului prin care Biserica Ortodoxă Bulgară ajută Biserica Macedoneană schismatică să dobândească canonicitate și autocefalie , raportează site-ul delegației permanente a Patriarhiei Ecumenice la Consiliul Mondial al Bisericilor (https://www.ecupatria.org/2018/04/16/ecumenical-patriarch-the-mother-church-of-all-balkan-peoples-is-constantinople/).

Biserica Ortodoxă Macedoneană, înființată schismatic din Biserica Ortodoxă Sârbă, a apelat la Biserica Ortodoxă Bulgară (http://orthochristian.com/108364.html) în noiembrie, pentru a-și asuma rolul de ”Biserică Mamă” și pentru a mijloci în numele ei față de celelalte Biserici Ortodoxe Locale autocefale, pentru a o aduce înapoi în comuniune cu Biserica Ortodoxă. Biserica Bulgară a decis, pe 27 noiembrie, să ajute macedonenii (http://orthochristian.com/108666.html), o mișcare care de asemenea a ridicat critici serioase din partea Bisericilor Sârbe (http://orthochristian.com/109158.html) și Grecești (http://orthochristian.com/109236.html).

La 10 aprilie, președintele Mladen Ivanic din Bosnia-Herțegovina și președintele Gjorge Ivanov din Macedonia au fost primiți cu entuziasm de Patriarhul Bartolomeu la sediul patriarhal din regiunea Fanar a Constantinopolului. Întâiul patriarh s-a întâlnit de asemenea, în privat, cu președintele macedonean, împreună cu soția și fiul său, diverși colegi, și cu ambasadorul macedonean la Ankara , discutând diverse subiecte și schimbând daruri pascale.

A doua zi, un grup de profesori și studenți ai Seminarului Teologic Sf. Clement din Ohrid din Skopie, Macedonia, au fost primiți de Patriarhul Ecumenic.

Printre alte lucruri, Preasfinția Sa a abordat tema deciziei recente a Bisericii Ortodoxe Bulgare de a deveni ”Biserica-Mamă” a Bisericii Macedonene schismatice și de a-i ajuta să se întoarcă la comuniunea cu Biserica Ortodoxă, ca o Biserică locală autocefală. În acest sens, el a subliniat rolul istoric al Patriarhiei Constantinopolului ca Biserică-Mamă pentru credincioșii ortodocși din Balcani.

”Mă gândesc la aceasta pentru că vreau să fiu total sincer cu voi”, a început patriarhul, ”această acțiune a Bisericii-soră Bulgare a fost greșită. Nu ajută. Aceasta complică lucrurile. Biserica-Mamă a tuturor popoarelor balcanice este Constantinopol. Aceasta este ceea ce spune adevărata istorie. Ceea ce se discută este o mamă fictivă”, a declarat fără echivoc Patriarhul Bartolomeu.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a referit și mai devreme la această chestiune, emițând un comunicat din ședința sa periodică, ce a avut loc între 7 și 9 februarie, în care a declarat că acțiunile Bisericii Ortodoxe Bulgare în această chestiune sunt considerate ne-canonice.

”Bulgaria nu vă poate introduce în canonicitate, în relații normale cu celelalte Biserici. Trebuie să existe adresare directă, onestitate și sinceritate în relațiile inter-ortodoxe” a adăugat patriarhul.

Desfășurând o paralelă cu Sinodul din Creta în vara anului 2016, Presfinția sa a vorbit despre deciziile Bisericilor Antiohiene, Bulgare, Georgiene și Ruse de a nu participa, spunând că ”nu este arătată cinste și sinceritate din partea acestor patru Biserici, de vreme ce am fost de acord și am semnat deciziile împreună”, referindu-se la întâlnirea din ianuarie 2016 a Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe. din Chambésy, în care au fost convenite textele și regulile de funcționare ale consiliului.

După aceste comentarii ale sale, patriarhul i-a încurajat pe studenți să viziteze des Constantinopolul, subliniind din nou rolul istoric al Patriarhiei Ecumenice: ”Să știți că noi vă iubim și să veniți ori de câte ori doriți în acest oraș frumos și istoric, unde este sediul Bisericii-Mamă, din care voi, toate popoarele balcanice și Rusia ați primit Botezul și lumina creștinismului”.

La rândul său, Mitropolitul Ilarion (Alfeyev) al Departamentului pentru relații externe al Patriarhiei Moscovei a subliniat necesitatea rolului Bisericii Ortodoxe Sârbe în această chestiune: ”Suntem convinși că soluționarea problemei Bisericii Macedonene trebuie rezolvată în cadrul cadrul canonic și este de neconceput să nu luăm în considerare în acest proces rolul conducător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, din care ‘Biserica macedoneană’ s-a separat acum 50 de ani”.

orthochristian.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: