GHERON SAVA LAVRIOTUL a căzut în SCHISMĂ …

gheron-sava-lavriotul1022303807.jpg

De unde s-a plecat in vara lui 2016 si unde s-a ajuns in 2018?
Multi au uitat de unde am plecat cu totii, asa ca reamintesc.

In vara lui 2016, pana la Sinodul din Creta, exista in tara noastra un maricel front antiecumenist care luase o atitudine ferma, inclusiv publicand scrisori deschise in care Ierarhii erau rugati sa nu se deplaseze in Creta sau daca totusi o fac, macar sa nu semneze nimic. Unde eram cu totii la acea vreme, Ierarhi, preoti si mireni? Evident, in BOR. Si nimeni nu zicea altfel. In afara de stilisti, desigur, dar ei oricum n-au considerat niciodata BOR ca fiind Biserica.

Apoi, pe Ierarhi i-a durut in bascheti de rugamintile noastre, s-au dus si au semnat. Dupa care, o parte dintre antiecumenisti au trecut la fapte, intrerupand pomenirea lor pana la momentul in care respectivii Ierarhi isi vor retrage semnatura de pe Documentul din Creta. Subliniere foarte importanta: fiecare astfel de preot declara deci la acea vreme ca va relua pomenirea Ierarhului sau in momentul in care Ierarhul sau isi va retrage acea semnatura.

Si era bine si era unitate.
Intre timp insa, constat cu regret ca s-au format doua tabere aflate pe pozitii ireconciliabile, una dintre ele urand-o verde si din ficati pe cealalta. Doua sunt principalele cauze pentru care s-a ajuns aici: discutiile despre Har si actiunea distructiva a unui dezbinator. Despre acesta din urma voi vorbi intr-un material separat.
De multa vreme tot avertizez ca discutia despre Har nu ajuta la absolut nimic, ba din contra. Ca daca spui ca este Har, intrebarea imediat urmatoare vine firesc in mintea actualului mirean nepomenitor: “Atunci de ce sa mai bat sute de kilometri pana la un preot nepomenitor? Nu-i mai simplu sa merg la biserica din colt?”. Iar daca spui ca nu mai este Har, atunci apar si mai multe probleme, dintre care cea mai grava este schisma.

Si deja incepem sa culegem roadele acestei nebunii. Unii s-au intors la vechile biserici cu duhovnici pomenitori, altii au luat drumul diametral opus, spre stilism, adica schisma.
Iar zilele acestea descopar cu tristete ca si Gheron Sava a apucat foarte hotarat spre acest al doilea drum. Iata ultima parte dintr-un text semnat de dansul si postat la articolul

Răspunsul părinților athoniți la proiectul de „rezoluție” inițiat de M. S. Chirilă și semnat de el și de unii părinți români de pe blogul preotului Ciprian Ioan Staicu, in care isi exprima dezacordul fata de acest Proiect de rezoluție referitor la provocările actuale la adresa luptei antiecumeniste:

[…]
părinții (nota saccsiv: este vorba despre parintii semnatari ai respectivului proiect de rezolutie) ne spun următoarele: „Nu împărtășim ideea că toți arhiereii Bisericii Ortodoxe din întreaga lume sunt compromiși și că la ora actuală nu ar mai exista nicăieri ierarhi ortodocși sau că toate Bisericile Ortodoxe sunt ecumeniste.”
De unde trag ei această concluzie? Ar putea, așadar, să ne spună care sunt și care nu sunt ecumeniști, care sunt eretici și care ortodocși? Și după ce criterii știu aceasta?
[…]
Și întrebăm și noi, la rândul nostru, care sunt ierarhii ortodocși pe care voi îi acceptați? Și pe ce criterii voi îi primiți ca fiind ortodocși? Care sunt ierarhii care au condamnat clar sinodul tâlhăresc din Creta? Care sunt ierarhii care nu sunt în comuniune cu patriarhul Bartolomeu, cu patriarhul Chiril al Moscovei, cu patriarhul Daniel al României, ecumeniștii cei mai evidenți și care episcop învață poporul să nu aibă comuniune cu ereticii?
[…]
Părinților, nu cumva vă referiți la Biserica Bulgariei și a cea a Georgiei, care i se închină lui Bartolomeu și celor dimpreună cu el? Părinților, vă bateți joc de noi?
[…]
Așadar, cel care este despărțit de ecumeniști și de cei care acceptă sinodul tâlhăresc din Creta este unit cu Hristos și cel care nu este despărțit de ecumeniști, este despărțit de Hristos. Ce anume nu înțelegeți?
[…]
Poate cineva să pretexteze că avem ierarhi luptători și sfinți.
[…]
Care este acel ierarh care își învață cu curaj turma lui să nu aibă comuniune cu episcopii și cu preoții ecumeniști? Și care dintre ierarhii din lume face acest lucru în acest moment? Desigur, cineva poate să ne spună (și în mod îndreptățit) că în felul acesta noi susținem că nu mai avem ierarhi ortodocși și că această afirmație este o exagerare. Dacă pot să ne demonstreze contrariul, atunci îl vom accepta cu ușurare și cu bucurie.
[…]
În legătură cu toate acestea vă rugăm să ne răspundeți în mod public în data de 25 ianuarie 2018, în fața tuturor părinților mărturisitori care vor participa la binecuvântata Sinaxă Ortodoxă împotriva ecumenismului și a ereticilor ecumeniști. Cred și nădăjduiesc că veți fi și dumneavoastră acolo.

Paragraful de mai sus din textul parintelui Sava Lavriotul este impanat de citate ale Sfintilor Parinti care se potrivesc fix ca nuca in perete. Le-am eliminat pentru a facilita citirea cursiva a ideilor sale. Le puteti insa citi la articolul mentionat de pe blogul preotului Ciprian Ioan Staicu.
Fratilor, Gheron Sava greseste fundamental. El de fapt ne transmite ca Biserica Ortodoxa Romana este eretica (sau Biserica Ortodoxa Greaca sau Biserica Ortodoxa Bulgara, etc.)

Iata insa ce spunea Sfantul Ierarh Nichifor Mărturisitorul:
„Chiar daca falsii ierarhi in timp ce se afla in erezie vor continua sa insele si sa atraga un anumit numar de ignoranti si in adunari un numar si mai mare de urmatori, ei sunt la fel in afara zidurilor sfinte ale Bisericii. Chiar daca mai raman foarte putini in Ortodoxie si evlavie, ei sunt in Biserica si autoritatea si protectia institutiei bisericesti ramane in ei. Si daca vor avea de suferit pentru adevarata credinta, atunci aceasta va contribui negresit la nesfarsita lor slava si mantuirea sufletelor lor.”

Adica, pana la Sinodul din Creta, BOR era parte din Biserica Ortodoxa. Biserica Ortodoxa este singura, alta nu mai exista, celelalte fiind “biserici” eretice sau schismatice. Biserica pe Pamant se numeste Luptatoare iar cei ce ajung in Rai formeaza Biserica Biruitoare. Biserica va exista pana la final (cine zice altfel, sa faca bine sa mai citeasca si Sfanta Scriptura), adica pana la Parusie si Inviere. Deci nu va fi biruita de antihrist, care va actiona anterior acestui moment. Altceva se va petrece insa: vor cadea multi, de la Ierarhi si pana la mireni (mai cititi si profetiile, ca de aia le tot repostam periodic). Cati nu vor cadea pana la final, nu stim. Poate unul, poate zece, poate un milion si cel putin un Ierarh (cunoscut sau nu, in Romania sau Mozambic, nu conteaza). Nu numarul conteaza, ci faptul ca ceilalti au cazut sau vor cadea iar ei au ramas. Unde au ramas? Pai in Biserica, unde sa ramana? Asadar, tu, nepomenitorule, cum poti zice ca BOR este eretica? Chiar nu pricepi deloc ca ei au cazut si tu ai ramas? Deci, cel putin unul, adica tu, esti BOR.

Voi incerca si o comparatie:
Sa presupunem ca suntem in nacela unui balon impreuna cu altii si ne tot inaltam. La un moment dat, majoritatea sar in cap deoarece ii prosteste diavolul ca pot zbura. Noi unde am ramas? In nacela, desigur. Si ne va fi bine acolo, daca suntem cuminti. Daca insa nu suntem cuminti si vom zice ca balonul s-a stricat pentru ca ceilalti au ascultat de divol, deci daca ne vom gandi sa parasim si noi nacela, atunci sigur ne vom duce si noi in cap.

Sa incercam sa ne lamurim si altfel. Cunostem desigur urmatorul fragment, poate cel mai raspandit pe internet dupa Sinodul din Creta:

Mai apoi, când Patriarhul Romei care era încă ortodox, a condamnat monotelismul Patriarhilor Răsăriteni, Sfântul Maxim a mărturisit că, fiind lipsiţi de Credinţa Ortodoxă, Patriarhii acestor aşezări şi-au pierdut continuitatea Apostolică, deci şi „puterea de a lega şi a dezlega”. Ei (care susțin erezia) ce singuri de la sine sunt blestemați și lepădați, și de Preoție sunt înstrăinați, aceia ce fel de Taine săvîrșesc? Apoi ce duh vin asupra acelora care se hirotonesc de unii ca aceștia?
Vrăjmaşii lui au încercat să-l facă să spună vorbe de prisos, întrebându-l astfel:

– Atunci, doar tu te vei mântui, în timp ce toţi ceilalţi se vor pierde?

Iară Sfântul Maxim, cu mare înţelepciune de la Duhul Sfânt care se odihnea întru el, răspunse:

– „Dumnezeu mă opreşte să osândesc pe cineva sau să pretind că doar eu mă mântuiesc! Acestea fiind zise, voi alege mai degrabă să mor decât să apostaziez în vreun fel de la credinţa cea adevărată şi să sufăr apoi chinurile conştiinţei.”
Zis-au lui:

– Dar ce vei face, de vreme ce cei din Roma sunt uniţi cu cei din Constantinopol? Căci aseară au sosit de la Roma două delegaţii şi mâine dimineaţă, în ziua duminicii, se vor împărtăşi cu Patriarhul din Preacuratele Taine. Cuviosul răspunse:

– Chiar dacă tot Universul va fi în comuniune cu Patriarhul, eu nu voi fi în comuniune cu el. Precum ştiu că Sfântul Duh prin Apostolul Pavel spune că îngerii înşişi vor fi anatema dacă ar propovădui într-alt chip, aducând ceva nou în credinţă (Galateni 1,8).

Invatam multe din acest scurt text, dar ceea ce ne intereseaza pe noi la tema in discutie este ca Sfantul Maxim Marturisitorul n-a zis ca Biserica din Constantinopol (sau cum s-o fi numit ea pe vreme aceea) este eretica si nici ca doar el se mantuieste, cu toate ca se prea poate ca el sa fi ramas singurul drept de acolo.

Apoi, daca BOR este eretica, de cand anume este eretica? Caci in 2016 absolut nimeni nu spunea astfel. Cine traseaza linia de demarcatie? Sau cum functioneaza? Daca noi am interupt in 2016 pomenirea, atunci dupa noi potopul?
Ce facem cu un copil botezat la pomenitori dupa Sindoul din Creta?
Ce facem cu un preot ce a interupt pomenirea in 2017?
Daca BOR este eretica, atunci nepomenitorul unde se afla?
Cele 7 Sinoade ecumenice s-au tinut ca sa ce si de ce? Acele erezii unde apareau? In Tibet printre cei ce credeau in reincarnare? Evident ca nu, ci ele faceau ravagii in mintea ortodocsilor. Ca de aia se tineau, ca sa nu iasa credinciosii de pe sine din cauza unor erezii raspandite de catre unii ce-si ziceau ortodocsi. Astfel, in hotararile acelor Sfinte Sinoade se explica motivul pentru care o anumita “invatatura” este erezie iar incepatorii acelei erezii erau anatematizati. Dar, de exemplu, in cazul lui Arie, daca el era din Alexandria, Sfintii Parinti nu s-au apucat sa spuna ca gata, Alexandria a cazut.

Cu atat mai putin este cu totul incorect a spune ca Biserica Ortodoxa Bulgara este eretica. Totusi, Sinodul BOB a respins documentul din Creta,

ba mai mult,

 Biserica Ortodoxa Bulgara a parasit Consiliul Mondial al Bisericilor inca din 1998. Altfel spus, ca sa intelegem mai bine, daca de exemplu Sinodul BOR ar fi fost cel ce a parasit CMB si ar fi respins si Documentul din Creta, noi romanii ce motiv am mai fi avut sa devenim nepomenitori? Rog mult pe toti cei ce ii dau dreptate parintelui Sava sa raspunda la aceasta intrebare.

Iata insa o grozavie si mai mare:

[VIDEO] Sinaxa lui gheron Sava din Grecia a pus la îndoială sfințenia sfinților Paisie Aghioritul și Porfirie Kavsokalivitul

Este terifiant daca se va dovedi ca este intr-adevar real ca ar fi discutat asa ceva. Pai cum adica sa nu fie Sfant … Sfantul Paisie Aghioritul? Pe motiv ca apartinea de Biserica Ortodoxa Greaca, care e … “eretica”? Dar asta e deja o foarte mare nebunie.
Fratilor, daca o luati pe drumul lui Gheron Sava Lavriotul si a celor asemenea domniei sale, o sa ajungeti sa nu va mai faceti cruce cand treceti pe langa o biserica “pomenitoare”.
O sa ajungeti sa nu mai sarutati Sfintele Moaste:
Mai mergem la Sfânta Parascheva? CATEGORIC DA!
O sa ajungeti sa nu mai stati la masa cu “ereticii”:
Părintele MIHAI VALICĂ este pomenitor. MAI PUTEM MÂNCA CU EL LA MASĂ?
Si o sa ajungeti sa va faceti calendare:
GLASUL STRAMOSESC prezinta Calendarul pe stil vechi realizat de THEODOR LEONTESCU
Adica o sa ajungeti pe un bulevard care va va duce fix in iad …
Ramaneti fratilor in nacela. Ramaneti la cele hotarate la Botosani si va va fi bine. Nu va mai bagati aiurea in discutii despre cum ca o fi sau nu o fi Har, caci sunt ispite din dreapta de la dracul.

Sursa

Un gând despre „GHERON SAVA LAVRIOTUL a căzut în SCHISMĂ …

  1. Pingback: Test fulger pentru depistarea schismaticilor: TU CE VEI FACE dacă Ierarhii BOR și-ar retrage semnătura din Creta? – ortodoxiadreaptacredinta

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s