Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte vrea să le permită persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească

adevarul.ro: Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că vrea să legaizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, o măsură care ar putea să-l pună în conflict cu puternica „Biserica” papistasa din ţara sa, relatează AFP.

Duterte se află de mai mult timp în conflict cu Biserica Catolică din Filipine, care deţine 80% din credincioşii acestei ţări.

„Vreau ca persoanele de acelaşi sex să se căsătorească. Problema este că legea va trebui modificată. Însă putem schimba legea“, a dat el asigurări duminică, în aplauzele comunităţii LGBT, la Davao, un important oraş din sudul Filipinelor, de unde este originar.

„Legea spune că mariajul este o uniune între un bărbat şi o femeie. Eu n-am nicio problemă ca să fie cu un bărbat, cu o femeie sau cu orice altceva preferă o fiinţă umană“, a adăugat Duterte.

Divorţul, avortul sau mariajul gay sunt în continuare ilegale în Filipine, în mare parte din cauza influenţei „bisericii”, notează AFP.

Duterte, care a ajuns la putere în 2016, a pornit o cruciadă împotriva papistasilor, acuzând clerul de abuzuri sexuale şi ipocrizie.

Papismul este una dintre vocile cele mai critice faţă de preşedintele filipinez, mai ales în privinţa bilanţului său în materie de drepturile omului şi războiului acestuia împotriva drogurilor, în care au fost ucise mii de persoane.

Aliaţii politici ai lui Duterte deţin controlul în ambele camere ale Congresului.

El nu a precizat când ar putea avea loc legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

„Tot ceea ce vă face plăcere vă voi da. De ce aş împiedica? De ce să impui o morală care nu mai funcţionează şi care este aproape depăşită?“, s-a întrebat el.

Naomi Fontanos, directoarea grupului Ganda Filipinas, care apără persoanele transgen, a salutat declaraţiile preşedintelui filipinez şi şi-a exprimat speranţa că nu va fi „doar de un anunţ care să amuze galeria“.

„Noi sperăm ca preşedintele să se angajeze în favoarea drepturilor omului şi justiţiei sociale pentru toţi, nu doar pentru comunitatea LGBTIQ(lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, intersex şi queer)“, a spus ea.

Preşedintele filipinez este cunoscut prin multiplele sale declaraţii sexiste, lăudându-se cu cuceririle sale feminine şi glumind pe tema violului. Însă el are de foarte mult timp prieteni homosexuali şi lesbiene, scrie AFP.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s