Patriarhul Ierusalimului condamna schisma Bisericii Ortodoxe din Ucraina si actiunile de confiscare a bisericilor

Patriarhul Teofil al Ierusalimului a vorbit, in Duminica Pogorarii Sfantului Duh, la hramul principalei biserici a Patriarhiei Moscovei din Țara Sfântă, Catedrala Sfânta Treime din Ierusalim, despre problema schismei care se inregistreaza in prezent in randul credinciosilor ortodocsi ai Ucrainei.

Informatia a fost oferita de Serviciul de presă al Misiunii Ecleziastice Ruse (Patriarhia Moscovei) din Ierusalim, citat de publicatia Pravoslavie.

Preafericirea Sa a spus:

“Unitatea Bisericii este un dar al Duhului Sfânt și noi suntem chemați să o pastram și să o întărim. Distrugerea acestei unități este o crimă gravă”.

“Noi ii condamnăm, în termenii cei mai categorici, pe cei care comit acțiuni îndreptate împotriva parohiilor Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina. Nu în zadar, Sfintii Parinti ne reamintesc că încălcarea unității Bisericii este cel mai grav păcat”.

“Fie ca Duhul Sfânt, care S-a pogorat peste ucenicii lui Hristos, în această zi, să ne lumineze mințile și inimile și să ne dea puterea de a păstra acest dar prețios al unității bisericești, încredințat de Dumnezeu”.

aparatorul.md

Si aici:

Dintre toate Bisericile Ortodoxe surori, doar cea Bulgara sare in ajutorul celei canonice din Ucraina

Dintre toate Bisericile Ortodoxe canonice, pana in prezent, in afara de Biserica Ortodoxa Rusa, doar Biserica Ortodoxa a Bulgariei a sarit in apararea unei alte Biserici Ortodoxe canonice cu care se infrateste, atunci cand ea este atacata: Biserica Ortodoxa a Ucrainei.
Va prezentam mai jos traducerea comunicatului oficial lansat pe aceasta tema de Patriarhul Bulgar, in calitate de presedinte al Sfantului Sinod:

„Stimate Domnule Președinte.
Biserica Ortodoxa Bulgara – Patriarhia Bulgara, fiind în părtășie cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu ingrijorare și neliniste urmareste situația din sfera religioasă a Ucrainei. O preocupare serioasă este cea ocazionata de numeroasele încălcări ale drepturilor credincioșilor creștini din Biserica Ortodoxă canonică a Ucrainei.
În primul rând, vorbim despre confiscarea cu forta a lacasurilor ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.
În acest context, deosebit de ingrijoratoare este informația privind încercările de privare a doua altare ale Bisericii canonice si ale Ortodoxiei universale – Sfanta Lavra a Adormirii Maicii Domnului din Poceaiev și faimoasa Lavra Kiev-Pechersk – în favoarea Bisericii Ortodoxe locale separatiste, asa-numita ‘Patriarhia Kievului’. În acest sens, Biserica Ortodoxa a Bulgariei – Patriarhia Bulgara isi declară poziția categorica vizavi de faptul ca punerea în aplicare a unui astfel de scenariu nu poate decat sa destabilizeze situația din Ucraina si, totodata, sa faca imposibila, pentru episcopii ortodocsi, clericii si credincioșii din alte țări, vizitarea altarelor menționate mai sus, intrucat nu avem o comuniune euharistică și de rugăciune cu structurile religioase schismatice.

Domnule Președinte,
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei – Patriarhia Bulgara apeleaza la dumneavoastra, pentru a adopta toate măsurile necesare in protejarea drepturilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, incat sa nu mai fie permisa confiscarea de noi lacasuri și sa fie protejate in fata tuturor celorlalte forme de violență.

Sincere salutari,
Președinte al Sfântului Sinod
+ Neofit
Patriarhul Bulgariei”.

sursa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s