Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I insistă asupra punerii în aplicare a hotărârilor Sinodului din Creta


Ca răspuns, Întâistătătorul Bisericii Greciei a spus că e imposibil „ca dintr-odată să se facă totul şi să terminăm“ și „s-ar putea să fie nevoie și de alte reuniuni“

Întâistătătorul Patriarhiei Constantinopolui Bartolomeu I, din motive istorice, fiind lipsit de turma sa, care aproape toată s-a mutat din Turcia în Grecia, călătoreşte constant în întreaga lume, având în vedere că prezenţa sa nu este necesară în mod special în Fanar, iar autoritățile turcești pentru Întâistătătorul Ortodoxe sunt extrem de neospitaliere.
Acesta este motivul pentru care pentru Patriarhul Constantinopolui a fost atât de important Sinodul cretan, care la Fanar încă este numit cel Mare și Sfînt, în ciuda faptului că la el au refuzat să participe 4 din 15 Biserici Ortodoxe Locale, inclusiv, Biserica cu cel mai mare de numărul de parohii, cler și credincioși – Biserica Ortodoxă Rusă.

Sinodul din Creta a avut loc sub oblăduirea Patriarhului Bartolomeu, iar acest fapt a conferit o mare importanță Bisericii din Constantinopol, care, în ultimii ani, mai mult și mai mult a început să apară în ochii oamenilor ca o Biserică virtuală, care şi-a risipit întreaga turmă, lăcaşurile și influența. După Sinod, însă, Patriarhul Constantinopolului a recăpătat o anumită putere și se poate afirma acum că, chiar dacă el și-a pierdut turma, dar este încă în măsură să adune sub egida sa – reprezentanți din toată lumea ortodoxă.

Problema este că rezultatele Sinodului din Creta au fost atât de nesemnificative în ceea ce privește rezolvarea anumitor probleme reale, încât hotărârile adoptate de Sinod au fost rapid date uitării în lumea ortodoxă .
Desigur, la început s-a făcut o mult zgomot – chiar și printre grecii au fost mulți care au refuzat să recunoască numărul de documente adoptate. Dar punerea lor în practică nici nu s-a avut în vedere.
Mai mult decât atât, fiecare dintre Bisericile Ortodoxe Locale a început să interpreteze documentele primite în manieră proprie. Aşa, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Greceşti, cel mai apropiat de Constantinopol, a aprobat toate documentele adoptate la Sinod, dar în observațiile sale la acestea este complet revizuit textul cu privire la relația Bisericii Ortodoxe față de neortodocși.
Aceste fapte, precum și faptul că documentele Sinodului din Creta au fost date uitării, l-au îngrijorat serios pe Patriarhul Bartolomeu, care literalmente la fiecare ședință se străduieşte să reamintească importanța acestei întâlniri, precum și insistă asupra punerii în aplicare a deciziilor.
Deci, la o întrunire din 6 iunie 2017 cu Arhiepiscopul Atenei și a toată Grecia Ieronim din Atena, Întâistătătorul Patriarhiei Constantinopolului a mulțumit Episcopului pentru sprijinul acordat în cadrul Sinodului cretan, menționând că, „din păcate, unele Biserici nu au vrut să se adune împreună cu noi, în ciuda faptului că la Geneva am luat o hotârâre comună cu privire la aceasta.”
În continuare, Bartolomeu s-a oprit asupra necesității de a răspândi hotârârile Sinodului din Creta în toată lumea ortodoxă, menționând că „noi toți împreună avem a aduce la îndeplinire deciziile Sinodului.“El a menționat că, în prezent, au loc pregătirile pentru Marea Conferință interortodoxă de la Salonic, care va avea loc în aprilie 2018. Obiectivul său va fi de a răspândi deciziile Sinodului din Creta „cât mai mult posibil, pentru a deveni accesibile tuturor credincioșilor ortodocși.“
Ca răspuns, Arhiepiscopul Ieronim şi-a exprimat bucuria cu privire la vizita Patriarhului Constantinopolului în Grecia, și a apreciat, de asemenea, importanța Sinodului din Creta, care, a spus el, „arată că suntem uniți în Biserică. “El a fost de acord că era necesar să se pună în practică deciziile care au fost adoptate de către Sinod, dar a subliniat că „la un moment dat, nu este posibil să se facă totul dintr-odată și să terminăm“, și„s-ar putea să fie nevoie şi de alte întruniri.“
Astfel, Biserica Greciei a recunoscut , practic, faptul că nici ei nu știu cum pot fi puse în practică documentele întocmite sub forma declarațiilor Sinodului din Creta și care nu cuprind nicio dispoziţie, soluţie concretă cu privire la oarecare aspect, problemă. Pentru recepţionarea lor, în Atena se va organiza conferința teologică, dar există dubii cu privire la capacitatea acesteia să elaboreze careva strategii în direcţia dată.

Sursa: Rusk.ru- Russkaia linia

aparatorul.md

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s