Mitropolia Moldovei și Bucovinei încearcă schimbarea cu poliția a Părintelui mărturisitor Ioan Ungureanu de la Schitul Orășeni din Botoșani

Cei 30 de preoți trimiși de mitropolit au mers pe la oameni prin sat ca să-i convingă să nu-l mai susțină pe părintele Ioan Ungureanu, dar nu au fost bine primiți de către aceștia.

O delegație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încearcă în aceste momente o acțiune în forță împotriva părintelui mărturisitor antiecumenist Ioan Ungureanu de la Schitul Orășeni din județul Botoșani, pe care doresc să îl schimbe din funcția de preot paroh și să îl înlocuiască cu un preot ecumenist.
Din delegația MMB fac parte vicarul administrativ Marian Timofte, inspectorul bisericesc Florin Chirilă și protopopul de Botoșani. Din informațiile pe care le avem, s-a făcut o mobilizare masivă a preoților din zonă, aproximativ 30 de preoți fiind deja prezenți la fața locului.
Sătenii din localitate au ieșit cu toți să-și apere preotul și credința ortodoxă. La fața locului se află și forțe ale Jandarmeriei. Părintele Ioan le-a cerut celor de la Mitropolie o hotărâre judecătorească executorie, pe care aceștia nu au putut-o prezenta, și fără de care acțiunea lor este și ilegală, pe lângă faptul că este profund necanonică, deoarece preotul care se îngrădește de ierarhul părtaș la erezie nu poate fi schimbat din funcție, în conformitate cu canoanele 15 I-II și 3 de la sinodul al III-lea ecumenic.
Reprezentanții MMB au adus o decizie mitropolitană de oprire de la slujire a Părintelui Ioan Ungureanu și încearcă să îl înlocuiască cu un preot ecumenist. Poporul credincios se opune cu îndârjire.
Părintele Ioan Ungureanu a oprit pomenirea episcopului părtaș la erezia din Creta începând din august 2016, fiind unul dintre semnatarii Scrisorii adresate mitropolitului Moldovei și Bucovinei prin care poporul îi cerea înaltului ierarh să se dezică de sinodul din Creta, lucru care nu s-a întamplat.
Acțiunea de astăzi a Mitropoliei Moldovei seamănă cu asaltul din februarie 2017 asupra Schitului Rădeni, soldat cu un eșec lamentabil pentru MMB și cu grave deservicii de imagine.

Acest abuz din partea MMB survine cu o săptămână înainte de canonizarea oficială a Sfântului Sila, protectorul Schitului Orășeni.

***

1

2

Mai-marii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, precum şi de la Protopopiatul Botoşani, au venit să-l anunţe pe confratele lor, preotul Ioan Ungureanu, că este oprit de la oficierea de slujbe.

„Şi dacă nu e pomenit numele lui, de ce să se supără aşa tare? Aici sunt alte interese, vă spun eu. Lumea n-o să lase biserica. Mi-au cerut cheia de la Biserică, ştampila, documentele, chitanţierul, tot. După ce munceşti 17 ani şi investeşti şase miliarde de lei şi ca să ce?, să aducă alt preot? Nu a dat nimeni niciun leu instituţional, e biserică- monument istoric şi Ministerul Culturii nu a dat un leu. Şi vii după 17 ani de muncă şi opt luni de filaj, ameninţări telefonice… eu stau cu fântâna încuiată, vin tot felul de deghizaţi pe aici. Ieri au venit inspectorii de la Mitropolie, cu maşina de la Mitropolie, au dat geamul jos, au făcut două poze şi au plecat. Păi de ce să nu stea să vorbească cu oamenii, cu comunitatea? Cum vii după 17 ani de muncă şi-mi spui: dă cheile şi ştampila că a venit altul?”, susţine preotul Ioan Ungureanu.

   

                           


Reprezentanţii Mitropoliei şi ai Protopopiatului, de cealaltă parte….

De partea cealaltă, reprezentanţii Bisericii spun că preotul de la Schit Orăşeni a încălcat grav normele interne.

1

„De mai bine de jumătate de an ni s-a semnalat faptul că preotul Ioan Ungureanu, paroh la Parohia Schit Orăşeni, s-a rupt de comuniunea cu Biserica Ortodoxă prin nepomenirea la Sfântele Slujbei, conform rânduielii, canoanelor şi prevederile statutare şi regulamentare, nemaipomenind chiriarhul locului la slujbe. S-a încercat, printr-o manieră firească, preoţească, creştinească, prin dialog, să înţelegem care sunt motivele lui. Părintele invocă o presupusă erezie la care ar fi părtaş Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de fapt toţi ierarhii ortodocşi din lume. În temeiul acestei presupuse erezii şi pe baza unor interpretări personale şi eronate a canoanelor Bisericii, a decis să întrerupă pomenirea la slujbe a chiriarhului locului, inventând formule liturgice care nu se regăsesc în rânduiala şi în tipicul bisericii”, explică preotul Marian Timofte, vicar administrativ al MMB.

Potrivit reprezentantului Mitropoliei, au fost mai multe încercări de dialog cu preotul Ungureanu, dar toate sortite eşecului, acesta pretinzând chiar ca ÎPS Teofan să vină la el, nu invers, lucru pe care Mitropolitul l-a făcut.

ÎPS a fost la Botoşani dar părintele a refuzat să vină să se întâlnească. Au încercat să intre în dialog cu părintele preoţi care au fost colegi cu el în Seminarul Teologic, a refuzat să dea mâna cu ei, acuzând că au venit să-l iradieze. Constatând că părintele se face vinovat de mai multe abateri, în martie, s-a trimis o sancţiune de avertisment şi dojană arhierească în care i se punea în vedere să intre în rânduială faţă de Biserică şi să îşi facă slujirea preoţească în conformitate cu rânduiala Bisericii”, adaugă preotul Marian Timofte.

Mai mult, explică preotul Marian Timofte, părintele Ungureanu ar fi ignorat aceste sancţiuni şi ar fi postat tot felul de mesaje pe o reţea de socializare şi pe diferite site-uri care „proliferează” aceleaşi gânduri, astfel încât vineri i s-a adus la cunoştinţă dispoziţia ÎPS Teofan, dispoziţie dată în conformitate cu prevederile statutare ale BOR.

„I s-a adus la cunoştinţă lista cu învinuirile care au fost constatate la nivelul Protopopiatului şi anume: este învinuit de schismă, de insultă, calomnie, defăimarea şi clevetirea în public, de instigare la atitudini şi fapte negative, de săvârşirea Sfintelor Taine şi erurgii cu nerespectarea prevederilor tipiconale, navetism (părintele face naveta de la Darabani), de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii. Ca atare i s-a adus la cunoştinţă că este oprit de la săvârşirea tuturor lucrărilor sfinte, că este suspendat din funcţia de paroh şi chemat în judecata Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor. Atât suspendarea cât şi oprirea de la săvârşirea lucrărilor sfinte sunt pe perioada cercetării lui în Consistoriul Eparhial, unde părintele este invitat şi are posibilitatea să-şi expună părerile”.

Preotul Ungureanu: „Vreau să întreb oamenii: de care biserică v-aţi rupt?”

Preotul Ungureanu are o interpretare proprie a sancţiunilor aplicate şi susţine că nu el a greşit, ci ÎPS Teofan, astfel că el nu trebuie să fie sancţionat. Înconjurat de enoriaşi, preotul a dat citire învinuirilor.

„Ştiţi ce înseamnă schismă? Depărtarea de Biserică şi vreau să întreb oamenii, de care biserică v-aţi rupt? Apoi, insultă, calomnie, defăimare, clevetire. Pe cine am insultat eu în public? Instigare la atitudini şi fapte negative? Ce fapte negative, că nu pomenesc un nume? Navetismul? Vă întreb: puteţi să construiţi o biserică de 5-6 miliarde fără să vă deplasaţi, fără să dormiţi noaptea prin munţi, fără să aduceţi lemne, fără să aduceţi meşteri? A, că mai dorm unde am un bătrân la pat? Că am mama, soacra este imobilizată la pat? Dar eu îmi fac datoria! Aproape toţi preoţii pe care îi vedeţi aici nu dorm în parohiile lor!”, a declarat preotul Ioan Ungureanu, care susţine că până la o decizie definitivă a instanţei prin care să fie oprit de a mai oficia slujbele bisericeşti nu are de gând să renunţe.

Sătenii au susţinut fiecare vorbă a preotului lor şi l-au apărat chiar de confraţii săi, împingând orice faţă bisericească ce ar fi încercat să ajungă la uşa bisericii.
Cum spiritele ameninţau să degenereze, a fost nevoie de intervenţia jandarmilor şi a poliţiştilor care încearcă să liniştească oamenii şi să se întoarcă la dialog. Din păcate, însă, înjuriile care s-au auzit în curtea bisericii, ţipetele şi urletele nu şi-ar fi găsit locul într-un loc în care credinţa şi liniştea sufletească ar fi trebuit să predomine.

ÎPS Teofan, despre tulburările din sânul Bisericii după Sinodul din Creta

Incidentul de la Schit Orăşeni nu este singular, astfel de situaţii înregistrându-se în mai multe locuri din ţară după Sinodul Pan-Ortodox din Creta, ce a avut loc în iunie anul trecut. Referindu-se la manifestările schismatice care tulbură pacea, în Scrisoarea Pastorală din acest an, transmisă în Noaptea de Înviere în toate parohiile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan a făcut un apel la înţelepciune:

Asistăm, pe de altă parte, la anumite manifestări schismatice care tulbură rânduiala şi pacea întru Adevăr din Biserică. Din râvnă lipsită de înţelepciune, unii clerici sau monahi, urmaţi de ucenicii lor, aduc un mare rău dreptei credinţe pe care pretind că o apără. Pe motive neîntemeiate, acuză de erori doctrinare Sinodul din Creta şi îndeamnă la ruperea comuniunii cu parohiile şi mănăstirile care rămân, cu statornicie, în legătură cu episcopii lor, cu Sfintele Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe locale, cu întreaga Ortodoxie. Aceste situaţii nu sunt noi în istoria Bisericii. Vorbind despre astfel de tulburări, Sfântul Grigorie Teologul îi numeşte pe cei care le provoacă şi le întreţin „mult-prea-iubitori de Dumnezeu şi mult-prea-iubitori de Hristos”, un fel de „ultra-ortodocşi”, care i-au fost cei mai mari potrivnici în lupta sa pentru apărarea credinţei ortodoxe. Cu durere, cu dragoste părintească şi cu nădejde, mă adresez acestor persoane care tulbură viaţa Bisericii, îndemnându-i prin cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Să dorim pacea pe care acela (vrăjmaşul) o urăşte. Să încetăm a mai cântări și a mai pune în cumpănă cuvintele dogmei. Să încetăm a mai vrea să fim învățători ai învățătorilor, să urâm a ne mai lupta în cuvinte, spre pierzania celor ce ascultă. Să credem așa cum Părinții ne-au predat. Nu suntem mai înțelepți decât Părinții, nu suntem mai exacți decât învățătorii noștri, nu suntem noi păstori ai păstorilor, ci oi”.

     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

2

3

4

5

6


MAI MULTE AICI:

https://ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com/2017/05/05/alerta-la-schitul-oraseni-mmb-a-trimis-30-de-preoti-si-politia-pentru-a-l-schimba-pe-parintele-ioan-ungureanu/?preview=true

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s