Nou pas in ecumenism: papistasii si ortodocsii-copti isi recunosc reciproc botezul

Nu vom repeta botezul care a fost administrat de oricare dintre Bisericile noastre, pentru o persoana care doreste sa se alature celeilalte Biserici!

Sanctitatea Sa Tawadros al II-lea, Papa al Bisericii Ortodoxe Copte, l-a primit, in aceste zile, pe Papa Francisc, la Cairo, in Egipt.

Intr-o declarație comună, ambele Biserici au fost de acord să recunoască in comun botezul. O reuniune comună a diferitilor prelați creștini a avut loc sub patronajul Papei Tawadors al II-lea al Alexandriei.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I (foto), Papa Theodoros al II-lea al Alexandriei si alti diferiti prelați papistasi și anglicani au participat la întâlnirea ecumenică.

1

Gestul vine la 44 de ani după ce Papa Paul al VI-lea se intalnea cu anteriorul Papa ortodox-copt Shenouda al III-lea. Intâlnirea in cauza se pare ca a marcat o etapă importantă în relația dintre cele doua Biserici, după secole de separare, și a dus la crearea unei comisii pentru dialog teologic cu întreaga familie a Bisericilor Ortodoxe Orientale.
În noua declarație comună, Francisc și Tawadros amintesc progresele realizate de atunci și necesitatea unei aprofundari a rădăcinilor lor comune în credință, prin rugăciune comună. În mod special, declarația solicită o traducere comună a Rugăciunii „Tatal Nostru” și o dată comună pentru celebrarea Paștelui.
Cel mai semnificativ fapt ramane, insa, acela ca declarația rezolvă o problemă care a fost sursă constantă de tensiune în dialogul dintre copți și papistasi: insistenta asupra unui al doilea botez pentru creștinii care se converteau de la o Biserică la alta.

Astăzi, cei doi Papi, papistas si ortodox-copt, declară: „nu vom repeta botezul care a fost administrat de oricare dintre Bisericile noastre, pentru o persoana care doreste sa se alature celeilalte Biserici“.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s