Guvernatorul Magneziei dispune uciderea Episcopului ortodox din zona


Episcopul Haralambie al Magneziei, arestat de guvernatorul local
Guvernatorul asezarii Magnezia (zona Turciei), Lucian, a dispus arestarea Episcopului ortodox Haralambie al Magneziei, cerandu-i acestuia sa renunte la credinta crestina. Aflat la o varsta foarte inaintata, de 113 ani, Episcopul a refuzat ordinul, dandu-se de bunavoie pe mana tortionarilor sai, care l-au supus unor chinuri greu de imaginat. Cu toate acestea, spre uimirea tuturor celor aflati de fata, fara a raspunde cu vreo rautate, Episcopul ortodox s-a rezumat la cuvintele:

„Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia!”.

Fiind martori ai acestui eveniment, doi soldati, carora li se ordonase sa-l pazeasca pe Haralambie – Porfirie și Vaptos – L-au marturisit si ei pe Hristos, devenind crestini. Acelasi lucru s-a intamplat si cu alte trei femei, care se aratasera uimite de puterea pe care Episcopul a primit-o de la Hristos, Cel pe Care Il marturisea cu atat de multa credinta. Data fiind aceasta reactie, guvernatorul Magneziei, cuprins de maxima mânie a comandat uciderea celor cinci persoane: cei doi soldati au fost ucisi pe loc, iar cele trei femei la scurt timp dupa aceea.
Furia lui Lucian, insa, nu s-a oprit aici: personal a continuat torturarea lui Haralambie, cu propriile sale maini, insa totul avea sa ia o intorsatura neobisnuita, tortura parand sa se rasfranga practic asupra lui insusi – mainile, fata si intregul corp suferind rani extrem de grave, pana la a fi amenintat cu moartea. Aflat in aceasta situatie, guvernatorul a cazut pe loc la picioarele Episcopului si i-a cerut Botezul crestin, oprind persecutarea creștinilor in provincia sa. Odata eliberat, Episcopul ortodox a continuat sa faca alte astfel de minuni cu cei din popor, care au inceput sa vina in numar din ce in ce mai mare la el, pentru rezolvarea unor suferinte sau probleme cu care se confruntau.
Trebuie amintit ca Magnezia este o provincie din Asia Mica (altadata, provincia romană Asia Minor), guvernatorul local aflandu-se, la randul sau, sub conducerea liderului Septimiu Sever, aflat exact in aceasta perioada in partea vestica a provinciei, mai exact in Antiohia, guvernata de prefectul Crispus. Ca urmare a evenimentelor raportate din Magnezia, Septimiu a trimis personal mai multi soldati din garda proprie pentru a-l aresta pe Episcopul Haralambie si a-l aduce in Antiohia, ceea ce s-a si intamplat in urmatoarele zile.
Episcopul HARALAMBIE in Antiohia

Ajuns aici, Episcopul a fost supus altor torturi, dar s-a vindecat cu mare rapiditate, continuand sa faca alte noi minuni, unele dintre acestea chiar la cererea lui Septimiu Sever, preocupat de acum sa-i incerce puterile. Numai ca, asa cum s-a intamplat si in Magnezia, istoria avea sa se repete, toti cei ce au fost martori ai acestor minuni reale, printre care insasi fiica lui Septimiu Sever, Galinia, au trecut la credinta in Hristos, aceasta din urma incepand sa zdrobeasca cu propriile sale maini statuile aflate pe treptele de la intrarea unui templu necrestin (pagan).
Uimit de toate acestea, si temandu-se de puterea lui Hristos, care lucra in mod evident prin Haralambie, guvernatorul a insistat pe langa mai marele sau, sa nu renunte la uciderea Episcopului, prezentandu-i-l ca pe un mare pericol pentru zona. In cele din urma, Septimiu Sever, lasandu-se manipulat astfel incat sa poata face abstractie pana si de credinta fiicei sale, l-a ucis pe Haralambie*.
Dincolo de toata rautatea tatalui sau, Galinia, devotata lui Hristos, a luat trupul neinsufletit al Episcopului Haralambie si l-a ingropat cu mare cinste, pe cel mai batran sfant mucenic crestin-ortodox, cinstit astazi (10 februarie) in intreaga noastra Biserica…
MOASTELE SFANTULUI HARALAMBIE in Bucuresti


O parte importanta din moastele Sfantului Mucenic Haralambie, care altadata au fost ingropate cu cinste de Galinia, fiica Imparatului Septimiu Sever (193-211) – *tocmai din anul… 202 dupa Hristos! – au ajuns, astazi, si intr-o binecunoscuta Biserica din Bucuresti: Biserica Sfantul Gheorghe (sector 1, Calea Grivitei – vizavi de intrarea in Uzinele Grivita Rosie) dupa cum ne precizeaza Pr. paroh Lepadatu Lica, iar credinciosii se vor putea inchina pe parcursul intregii zile. Racla cu sfintele moaste (foto) care se afla astazi spre inchinare – asezata in partea dreapta a intrarii in naos – este pastrata permanent in aceasta veche biserica. Inaintea sfintei racle, aseara, a fost oficiata o Slujba a Vecerniei Mari cu Litie, iar astazi se savarseste Sfanta Liturghie, intr-un sobor insemnat de preoti.
De asemenea, fragmente importante din sfintele moaste ale Sfantului Haralambie se mai gasesc in Grecia (Iraklitsa Nouă), in Meteora, insa si in alte localitati din Romania: Manastirea Miclauseni – Iasi, Manastirea Rasca, Catedrala Episcopala din Galati.
Tot in Capitala, particele din sfintele moaste se mai gasesc in Sfintele Altare ale Bisericilor „Sfântul Dumitru“ (Poșta), „Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), „Sfântul Stelian“, Nașterea Maicii Domnului” (Mărgeanului) și in Mănăstirea Stavropoleos.

Sursa

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s