Parintele Paisie Aghioritul, cel mai cunoscut si mai iubit monah de la Sfantul Munte Athos si un Mare Sfant ortodox contemporan, mare facator de minuni. Sarbatorit pe 12 IULIE. Trecut oficial in randul Sfintilor Bisericii Ortodoxe pe 13 ianuarie 2015

1

Vocea Cuviosului Paisie Aghioritul

Sunt incluse mai jos trei videoclipuri, gasite pe Youtube, si care se pare ca redau o inregistrare audio foarte rara a vocii Parintelui Paisie Aghioritul, oferind sfaturi importante. Parintele vorbeste in limba greaca, dar videoclipurile sunt integral subtitrate in limba romana.

Sfaturi duhovnicesti foarte valoroase


Fotografii ale Cuviosului Paisie Aghioritul


Infatisarea Cuviosului Paisie Aghioritul
Infatisarea exterioara a Cuviosului Paisie Aghioritul era cea a unui monah obisnuit. Era de talie mijlocie, aproximativ de 1,60 metri inaltime. Era foarte slab, din pricina ascezei de multi ani si a bolilor sale – de multi ani respira doar cu jumatate de plaman, dupa ce i-a fost scos plamanul drept si jumatate din plamanul stang. Avea trasaturile fetei frumoase, armonioase si fine. Toata infatisarea lui inspira bunatate si simpatie.

  • Privirea sa era vioaie, foarte expresiva, patrunzatoare si scanteietoare, inca de cand era copil. Cand era la scoala primara, Parintele Paisie Aghioritul, care pe atunci era micutul Arsenie Eznepidis (aceasta era numele lui de mirean), avea ochii vioi, expresivi si atat de luminosi, incat colegii sai il numeau „Gumbisia”, care inseamna licurici, in limba farasiota. Mai multe detalii inedite si deosebit de impresionante despre copilaria si viata Marelui Sfant capadocian gasiti in articolul „Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”, publicat pe acest blog, si mai ales in cartea sa biografica, „Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”, scrisa de Ieromonahul Isaac.
  • Miscarile lui erau insotite de pace, siguranta si noblete.
  • Barba lui era potrivit de mare, deasa si aproape cu totul alba inainte de adormirea sa.


  • Parul sau – care era carunt si foarte des – ii ajungea pana la umeri. De obicei purta un fes impletit din lana, destul de gros, ca sa-l protejeze de frig. Iar atunci cand iesea afara din Sfantul Munte il purta pe cel aghiorit.

  • Palmele mainilor lui, mai mari decat masura obisnuita, erau viguroase si aratau un om care se ocupase cu lucrari manuale.
  • Talpile picioarelor lui erau mari, neproportionale cu inaltimea lui.
  • Dintii ii lipseau aproape toti, in afara de doi din maxilarul de sus, si de cativa din cel de jos. Nu a vrut sa-si puna dinti, desi fiii sai duhovnicesti i-au propus aceasta. A consimtit insa sa-si puna doua proteze. Atunci cand radea, se vedeau destul de bine. Desi ii lipseau dintii, vorbea clar si nu se vedea aceasta ca o meteahna trupeasca. Dumnezeiescul har, care era vadit la Cuviosul Paisie Aghioritul, acoperea aceasta lipsa, si il facea sa arate si mai frumos.


  • Chipul sau era luminos si plin de har.
  • Simturile sale au ramas foarte dezvoltate pana la adormirea sa. Cu mirosul sau putea simti pe cineva care fuma de la un kilometru. Auzul sau era foarte sensibil. Vederea sa era uimitoare, caci putea vedea lucruri mici de foarte departe. Desi nu vedea aproape, cu ochelari a facut sculptura cu detalii marunte, pana la sfarsitul vietii sale.


Caracterul Cuviosului Paisie Aghioritula


  • La exterior parea un om normal, dar in „omul cel tainic al inimii”, zidit dupa chipul lui Dumnezeu, ascundea harul dumnezeiesc, care era cu neputinta sa fie ascuns.

Desi era batran, cu parul alb, bolnav si fara dinti, cu toate acestea era ca un leu. Avea in el o putere, o ravna, ceva dumnezeiesc. In acest trup bolnavicios si mic, se ascundea un suflet plin de barbatie, care avea multa putere si iutime. Iutimea, Sfintii Parinti o numesc „nervul sufletului”. Aceasta putere (iutimea), Cuviosul Paisie Aghioritul a intors-o spre bine si o folosea pentru a dobandi virtutile.
Era din fire deschis si placut, iubitor de straini si milostiv – era un capadocian autentic. Ii placea sa povesteasca istorioare pline de har, cu continut duhovnicesc. Adeseori, voind sa inveseleasca inimile oamenilor, impodobea aceste istorioare cu umorul sau caracteristic. „Din nefericire, astazi, spunea Cuviosul Paisie Aghioritul, a disparut de la multi oameni rasul firesc.” Uneori izbucnea in plans atunci cand compatimea pe cineva, sau il saruta ca pe fratele sau pe un om indurerat, desi il vedea pentru prima data, si se jertfea pentru el ca sa-l odihneasca si sa-l ajute. Iar toate acestea le facea din inima, in mod firesc si spontan.

Fotografii ale Cuviosului Paisie Aghioritul

1

Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul

1

1

SFÂNTUL PAISIE ANGHIORITUL ÎN FAȚA USII CHILIEI

1

Parintele Paisie Aghioritul si alti monahi


Parintele Paisie Aghioritul, intre monahi si inchinatori

Blandul, bunul si smeritul Parinte Paisie Aghioritul, hranind un iepuras

Cuviosul Paisie Aghioritul

Bunul Monah Paisie Aghioritul, inconjurat de inchinatori

Smeritul Parinte Paisie Aghioritul, ingenuncheat la rugaciune

Cuviosul Paisie Aghioritul, la varsta de 5 ani, cu parintii lui

Cuviosul Paisie Aghioritul, ca tanar monah

Sfantul Paisie Aghioritul, dupa calugaria sa

Cuviosul Paisie Aghioritul, asezat langa sihastria sa

Cuviosul Paisie Aghioritul (primul din stanga), la ultima Slujba de Paste facuta impreuna cu ucenicii lui – in anul 1992

Cuviosul Paisie Aghioritul, lucrand ca tamplar la restaurarea icoanelor de la Sinai

Smeritul Parinte Paisie Aghioritul – „Carnurile sale si le-a jertfit, din marime de suflet, pentru dragostea lui Hristos”

Cuviosul Paisie Aghioritul, la Sf. Manastire a Cinstitului Inaintemergator, de la Metamorfosi, din Halkidiki

Cuviosul Paisie Aghioritul, sfatuind un inchinator

Cuviosul Paisie Aghioritul, participand la litania facuta cu Icoana Maicii Domnului (1992

Sursa

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s